Trainingen

“Een pad ontstaat door te lopen.”
En dit is ook zo met persoonlijke en professionele ontwikkeling. Stap voor stap, zo heb ik zelf ook mogen ervaren, bouwen trainingen en opleidingen een fundament voor professionele begeleiding. Zorg-professionals die stevig werken aan hun eigen bewustwording en deskundigheid, zorgen voor zichzelf en tegelijkertijd voor de hulpvrager. Praktijk de Deining biedt voor individuen en organisaties trainingen op maat. Al deze trainingen hebben direct en indirect het doel om bij te dragen aan de kwaliteit van de hulpverlening voor de cliënt.

De trainingen kunnen op aanvraag In Company gegeven worden. Voor individuen is er de mogelijkheid om trainingen per open inschrijving te volgen. Neem voor de mogelijkheden vrijblijvend contact op via het contactformulier of per mail of telefoon.

Omgaan met weerstand

In deze 2 daagse training leer je effectief om te gaan met weerstand. Je leert zien dat weerstand een beschermingsmechanisme is met effectieve en minder effectieve effecten op de omgeving en dat het verschillende verschijningsvormen kent. Naast het bekende gezicht van weerstand dat iemand zich groot maakt en dominant zijn ‘hakken in het zand’ zet, kunnen mensen ook uit weerstand ‘verharden’, ‘verdwijnen’ of ‘aanpassen’. Je leert de verschillende vormen van weerstand uitgebreid kennen en ermee werken.

Weerstand roept weerstand op. In de training leer je ook je eigen weerstanden herkennen en je leert hoe je eruit kunt blijven. Ook krijg je antwoord op de vraag: hoe ga ik er zodanig mee om dat de weerstand smelt en de ander weer in beweging wil komen?

Resultaatgericht coachen

Ben je iemand die formeel of informeel mensen coacht? En wil je daar handvatten en een stevig kader bij? Mensen die de opleiding ‘resultaatgericht coachen’ volgen hebben meestal al enige ervaring met het coachings vak, maar missen vaak nog het laatste zetje om zich écht zeker te voelen in wat ze van nature doen. Werkelijk kunnen horen waar de coachee behoefte aan heeft, het afbakenen van de coach-vraag en het onderscheid tussen coaching en adviseren zijn onder andere subthema’s van deze opleiding.

Resultaatgericht coachen is een relatief korte, effectieve opleiding van 3 dagen en een terugkom dagdeel, waarbij gericht gewerkt wordt aan coachingskills die horen bij resultaatgericht coachen. Zodat de inspanning van beide kanten ook direct en positief effect heeft. Je krijgt theoretische kaders aangereikt in de vorm van coachingsmodellen en leert deze gelijk in de oefensituaties toepassen. De bovengenoemde training over omgaan met weerstand is in verkorte vorm ook onderdeel van deze training.

Klaas Kuin, Teamleider, over deze training:
Door de training heb ik mij verder kunnen verdiepen in de wijze waarop mijn persoonlijke eigenschappen een rol spelen in het coachen. Dat inzicht helpt dagelijks om op een professioneler wijze naar anderen te kijken en hen vanuit een groter rust verder te helpen.”

Nancy Hulswit, HRM adviseur:
Tijdens het volgen van deze training heb ik geleerd hoe ik diverse coachingsmethoden kan toepassen op verschillende situaties en/of coachingsbehoeften. Naast het aanbod van waardevolle coachingsinstrumenten heeft deze training mij veel inzichten en zelfkennis gegeven. Door de wijze waarop Inka kritische vragen stelt, weet zij snel tot de kern te komen. Qua persoonlijke ontwikkeling heb ik daarom ook veel aan deze training gehad.”

Lotte Sanders, Loopbaanadviseur, coach en trainer:
“Ik heb de training ervaren als een effectieve, interactieve training waarin ik me als coach wederom meer bewust ben geworden van mijn eigen patronen en de rol die deze spelen binnen mijn coaching. Inka heb ik ervaren als een warme, zeer deskundige en gestructureerde trainer die met haar vraagstelling snel tot de kern weet te komen.”

Parentificatie: last en kwaliteit in de hulpverlening

In deze 1 daagse training zoomen we in op parentificatie als transdiagnostisch fenomeen en hoe het de hulpverlening kan beïnvloeden.

Geparentificeerd gedrag van cliënten kan maken dat een hulpverleningstraject of therapie op het eerste gezicht heel vlotjes lijkt te verlopen, terwijl het na verloop van tijd steeds toch maar niet het gewenste effect sorteert. Er worden je deze trainingsdag handvatten aangereikt om parentificatie in zijn verschillende verschijningsvormen te leren herkennen en hoe je het meest effectief met een geparentificeerde cliënt kunt werken.

Een ander accent van deze dag is parentificatie bij hulpverleners. Veel hulpverleners zijn zelf ook geparentificeerde kinderen, waardoor voelsprieten voor wat de ander nodig heeft, extra goed zijn ontwikkeld. Een zeer grote kwaliteit in een zorgend beroep, natuurlijk. Maar de keerzijde is de helper die zichzelf leeg geeft en moeite heeft met het bewaken van grenzen. Parentificatie, is wetenschappelijk aangetoond, maakt iemand kwetsbaarder voor burn-out en overspannenheid. Vanuit het gezichtspunt van parentificatie leer je wat je zelf kunt doen om hier voor te waken, en tegelijkertijd de kwaliteiten ervan te kunnen blijven benutten.

Dynamieken van het samengestelde gezin

Werk je professioneel met samengestelde gezinnen en ben je op zoek naar handvatten van hoe je deze gezinnen beter kunt begeleiden?

In de training over de dynamieken van het samengestelde gezin leer je feiten en kenmerken kennen, zoomen we in op de bijzonderheden en valkuilen en werken we met de bouwstenen van een harmonieus samengesteld gezin. Daarnaast is er een praktisch, systemisch deel waarin de meest voorkomende dynamieken in beeld gebracht worden en ga je zien wat de helende beweging kan zijn. Zodat er meer rust en harmonie kan komen voor ieder gezinslid.
Kijk voor meer informatie ook hier.

Effectief communiceren

“Meer handvatten om effectief draagvlak bij mijn collega’s te creëren.” “Ondanks mijn bescheiden karakter, mijzelf in overleggen toch nu regelmatig laten horen.” “Geen frustratie meer over dat ik altijd voor de troepen uit loop en vervolgens alleen de kar lijk te trekken.” “Ook als ik emotioneel geraakt wordt, door iets wat er tegen mij gezegd wordt, mijzelf toch nu blijven uiten, in plaats van ineen te krimpen en innerlijk te vertrekken.”

Dit zijn zomaar wat uitspraken van mensen die effectiever zijn gaan communiceren, door er gericht in deze groepstraining mee te zijn gaan oefenen. Communicatie betekent in verbinding staan en je kunt nooit niet communiceren. Goede communicatie gaat in de basis over authenticiteit, verbinding en timing. In de training staan we middels verschillende leerscholen, modellen en (ja, ook) rollenspellen stil bij de sleutel voor jouw effectieve communicatie. Er wordt in kleine groepen gewerkt, zodat de begeleiding zo intensief, veilig en persoonlijk mogelijk is.